Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Feil svar


Alle vet at det ikke er mulig å regne med en ødelagt kalkulator. Det hjelper ikke at du legger inn riktige forutsetninger, for den ødelagte kalkulatoren kan allikevel ikke gi deg løsningen. Korrekt svar forutsetter at både forutsetninger og kalkulator er i orden.

Hvis du lurer på hvor jeg vil med denne ingressen, så er det å si noe om hvorfor kristendommen har produsert mer enn førti tusen litt ulike kirkesamfunn. Alle disse baserer seg på den samme Bibelen, men allikevel er ingen helt like. Til og med internt i ett og samme kirkesamfunn opplever man at doktriner og tolkninger over et bredt spekter.

Hvorfor er det slik?

På toppen av det hele sier de fleste: "jeg tror på hele Bibelen, og leser som det står, tror som det står!" Alle hevder å ha den riktige tolkningen, den korrekte læren, og som jeg har hørt mer enn én gang: "den balanserte sannheten."

Bibelen har eksistert i mange tusen år, og teologer og forkynnere, evangelister og bibel-lærere, har studert, gransket og grunnet på dens budskap. Oversetter har knadd, vridd og endret budskapet for å få det mest mulig likt originalen, hevdes det i hvert fall. For ikke å snakke om alle lek, både kvinner og menn, som har studert, lest, hørt, grunnet og grublet på hva som er det egentlige budskapet Gud vil ha fram.

Men hva er resultatet? Jo, en kristendom som spriker i alle retninger, med tolkninger der kun noen få utvalgte kommer til himmelen, resten i helvete, til at alle skal bli med. Det er kalvinister og universalister, protestanter og katolikker, pinsevenner og baptister, og med Bibelen som bevis hevder alle deltakerne i denne uendelige teologiske debatten å ha rett.

Men både du og jeg vet jo at alle kan jo ikke ha rett, eller hur?

Jeg spøker av og til med å si at hadde "Veien til førerkortet" vært like vanskelig å få en felles forståelse av som Bibelen, hadde ingen klart å ta lappen. Eneste sjansen hadde vært om du tilfeldigvis fikk en sensor som tolket boka hundre prosent likt som deg.

Så hvorfor klarer vi ikke å bli enige om en felles plattform - et universelt Evangelium? Mitt svar er at størsteparten av kristenheten leter etter sannheten på feil arena - de regner billedlig talt med en ødelagt kalkulator. De leter på en prestasjonsbasert plattform bygd på det sataniske systemet straff og belønning, dem og oss, der noen MÅ ekskluderes fra Guds familie. I dette løgnens terreng søker de etter svaret på;

- hvem som skal ekskluderes

- hvorfor de skal ekskluderes

- hvor de ekskluderte skal havne