top of page

Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Satan - hvem er han?


Hvem er satan? Det finnes mange ulike svar som favner aIt fra en listig slange, og til Hollywood versjonen med horn , hale og høygaffel. I denne leksjonen skal vi se litt nærmere på hva Bibelen sier om hvem satan faktisk er, så vi lettere kan stå imot hans angrep og onde planer.

Vårt første møte med satan er i 1. Mos. 3:1: "Slangen var listigere enn alle ville dyr som Herren Gud hadde skapt."

Her ser vi at han er listig, smart, og at han forkler seg i en drakt som Adam og Eva ikke føler seg truet av. Tvert imot kommer han i en forkledning de gjenkjenner, og som de ikke har noen grunn til å frykte. I Edens Hage var de jo omgitt av dyr i alle former og fasonger, også slanger, og hadde et tillitsforhold til alle sammen.

Hadde derimot satan kommet i en skikkelse de ikke var kjent med, og som de kanskje på toppen av alt fryktet, hadde satan ikke hatt en reell mulighet til å manipulere dem og syndefallet hadde sannsynligvis aldri ha skjedd.

I 2.Kor. 11:14 bekrefter Paulus at satan ikke kommer i en drakt og fremtoning som reflekterer hans onde hensikt, men tvert imot forkler han seg i en drakt tilpasset det miljøet han har til hensikt å manipulere: "Det er ikke noe å undres over, for selv Satan skaper seg om til en lysets engel."

Satans primære ønske er å bli tilbedt av mennesker, og Bibelen forteller oss at han en gang var en lovsangsengel, vakker ut over enhver menneskelig beskrivelse, og med gudegitte talenter på et nivå vi nok ikke klarer å forestille oss. Esekiel beskriver satan slik i Es. 28:13-15:

"Du bodde i Eden, Guds hage, og var dekket av alle slags edelstener: rubin, topas og diamant, krysolitt, karneol og jade, safir, turkis og smaragd. Dine håndtrommer og smykker var innlagt med gull; de ble gjort i stand den dagen du ble født. Jeg gjorde deg til en strålende og vernende kjerub. Du var på det hellige gudefjell og vandret mellom funklende steiner. Fra den dagen du ble født, var du hel i din ferd, inntil det ble funnet urett hos deg."

De vers vi har lest til nå forteller oss om en satan som ikke likner på de bilder verken kristenheten, eller verden forøvrig har dannet seg. For i våre bilder framstilles han som regel som en stygg skapning med en fremtoning alle mennesker ikke bare frykter, men også gjenkjenner som noe ondt vi gjør best i å holde oss unna.

Vårt bilde av satan er av en som vil oss noe vondt!

Men her ligger bedraget, for satan kommer ikke i en forkledning vi avskyr og frykter, men fordi han ønsker vår tilbedelse kommer han forkledd son en vi liker og ser opp til, noe dagens illustrasjonsbilde skal demonstrere. Satan har ikke horn, hale, hoggtenner og høygaffel, men han er vakker, dannet, smart, rik, generøs, smilende, vellykket, kjent, berømt, og har talegaver langt ut over det normale.

Satan er i praksis alt det vi mennesker higer etter, og i en innpakning vi er trygg på og ser opp til.

I forretningsverdenen er satan den som alltid lykkes, og som alle ser opp til og vil være. Ikke bare er han rik og vellykket, men i tillegg ung, pen, berømt, og omgitt av mennesker som på mange måter tilber ham.

På den kristne scene er han en brølende løve som via sine talegaver og karisma søker å bli tilbedt slik vi tilber Løven av Juda - Jesus.

På alle livets arenaer forkler satan seg som et positivt forbilde, og som en som vil hjelpe deg til å bli den du alltid har villet. Men aller først må han få deg til å tro løgnen - at du mangler noe. Når du tror det er fellen lagt, og via manipulerte mennesker selger satan sitt budskap om fremgang, lykke og velstand på den arena du ønsker å "skinne på".

Satan forsøkte også å forføre Jesus, og lovet ham alle verdens riker om han bare vill falle på kne og tilbe ham. Denne historien finner vi i Matt. 4:8-9: "Så tok djevelen ham opp på et meget høyt fjell og viste ham alle verdens riker og deres herlighet og sa: "Alt dette vil jeg gi deg, dersom du faller ned og tilber meg."

Satans våpen er løgnen om hvem vi er. Det er det hele. Han har ingen andre våpen enn å påstå at vi er syndige og svake mennesker, i oss selv uverdige til å være et Guds barn, og at vi hele vårt jordiske liv må sloss mot en iboende ondskap som konstant higer etter å gjøre ondt.

Hvis vi tror satans løgn om at vi er mennesker med skavanker, feil, og mangler som trenger hjelp til en nødvendig forandring, har satan oss der han ønsker oss. For da kan han, via mennesker i maktposisjoner, tilby sin hjelp om det er på det personlige, åndelige, eller materielle området.

Satan kommer forkledd som en som vil hjelpe!

Men den dagen vil komme da alle mennesker ser hvem de alltid har vært, som lysets barn, vakre og talentfulle skapninger skapt av Han som er lysenes Far. Jak. 1:17: "All god gave og all fullkommen gave kommer ovenfra, fra lysenes Far; hos ham er det ingen forandring eller veksling mellom lys og mørke."

Du og jeg er skapt av Gud, i Hans bilde, og er derfor et speilbilde av Ham. Vi er barn av lyset, og har alle vår Fars egenskaper og attributter. Som Han er kjærlighet, er også vi, og vi er: "hans verk ved Kristus Jesus, han som er blitt vår visdom fra Gud, vår rettferdighet, helliggjørelse og forløsning, for at den som roser seg, skal rose seg av Herren, slik det står skrevet." (1. Kor. 1:30-31)

Hadde du sett satan tror jeg du ville ha sagt; det kan da umulig være han? For foran deg ville det ha stått en ulastelig antrukket ung mann, pen og vakker som en filmstjerne, og med et smil, karisma, talegaver, og et vinnende vesen som vekker tillitt - ikke mistenksomhet. Men satans bedrag ligger ikke bare i innpakningen, men også i budskapet - løgnen om hvem vi er.

Løgnen kommer nemlig forkledd som gode gjerninger - ikke som onde. Det er dette Bibelen kaller synd - "hamartia" - gjerninger som ikke har sin opprinnelse i Gud, men i satan. Vi tenker ofte "synd" som kun onde gjerninger, som vi ser for oss satan som en person med et ondt og fryktinngytende utseende. Derfor sloss vi ofte på feil arena, mot konsekvensene av løgnen i stedet for kilden, og satan får derfor dessverre spre sin gift uhindret på både profane og kristne scener.

Mitt håp er at denne leksjonen får deg til å få øynene opp for hvem satan er, og hva som er hans våpen. For det er umulig å vinne et slag mot en innbilt fiende og på feil arena; det blir som å øse vannet ut av båten uten å tette hullet i dørken. Havet vinner alltid!

Tett hullet i båten din ved å tillate sinnets fornyelse. For det er i ditt sinn slaget står, ikke i dine lemmer. La den hellige Ånd rive ned de festningsverk og tankebygninger som satans løgntanker er avhengig av, og la motivet for alt du sier og gjør være ubetinget kjærlighet. Ikke la deg manipulere til å tro satans løfter om lykke, fremgang, suksess og posisjoner, for du har allerede fått alt du noen gang skulle trenge til i Kristus.

Ikke tro hans løgner om din uverdighet og iboende onde lyster, for du er et barn av Lyset, skapt av kjærlighet for å være kjærlighet. Du mangler ingenting, men har alltid hatt alt i Kristus. Du er Guds barn, verdig, hellig og rettferdig, og er gitt råderett over jorden og alt den rommer.

Satan er en løgner, og lover å gi deg alt du allerede har, og å bli den du allerede er. Men du har det allerede, og som avslutning leser vi Guds plan for ditt og mitt liv. Og bare nevner det; Gud har IKKE endret mening, men er den samme i går, i dag, og til evig tid.

1. Mos. 1:27-31: "Og Gud skapte mennesket i sitt bilde, i Guds bilde skapte han det, til mann og kvinne skapte han dem. Gud velsignet dem og sa til dem: «Vær fruktbare og bli mange, fyll jorden og legg den under dere! Dere skal råde over fiskene i havet og fuglene under himmelen og alle dyr som det kryr av på jorden!» Og Gud sa: «Se, jeg gir dere alle planter som setter frø, så mange som det finnes på hele jorden, og alle trær som bærer frukt med frø i. De skal være til føde for dere. Og til alle dyr på jorden og alle fugler under himmelen og alt som kryper på jorden, alt som har livsånde i seg, gir jeg alle grønne planter til føde.» Og det ble slik. Gud så på alt det han hadde gjort, og se, det var overmåte godt. Og det ble kveld, og det ble morgen, sjette dag."


bottom of page