Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Menigheten, det er vi det.


Jeg tar nok ikke veldig feil om jeg tror at majoriteten av både kristne og ikke kristne tenker at en menighet består av et antall mennesker som er medlemmer i en spesifikk, ja hva skal vi kalle det? jo, menighet. Altså en organisert virksomhet med en adresse som holder til i et lokale med et kors på taket, eller en logo på veggen.

Årsaken til at de fleste tenker slik er ganske enkelt at der er slik vi praktiserer menighet, og har gjort det i årtusener.

Det vil si, det var en periode etter Kristus at det ikke var slik. For i ca. 350 år fra Jesu død var kristendommen en til tider en aktivt forfulgt religion, til andre tider latt i fred, men aldri akseptert. Samlingene måtte holdes skjult i hjemmene, og ofte med fare for å bli avslørt, arrestert og drept på det mest groteske vis.

Det spesielle med denne perioden der den kristne menigheten var en undergrunns-virksomhet som manglet alt vi i dag oppfatter som essensielt for vekst, var at de opplevde en vekst uten sidestykke. De vokste fra noe få tusen til over tyve millioner!

Etter 350 år ble de endelig anerkjent som lovlig religion, og etter kort tid flyttet de sine samlinger fra hjemmene til templene. Jeg tror at de, som jeg, hadde forventet en enda større vekst enn fram til da, men hva skjedde? Veksten flatet ut, og stoppet opp.

Hva er mitt poeng med dette? Er jeg imot menighet? Nei det er ikke hva jeg sier, men jeg ønsker å peke på noe jeg tror vi kan lære av, og ta med oss inn i våre menigheter. For sannheten er at menigheten ikke har den effekt på samfunnet rundt oss vi skulle ønske, og det kan være at det er noe vi kan gjøre annerledes.

Så la oss se litt på hva Bibelen sier om temaet menighet, og i Ef. 1:22-23 så leser vi:

"Alt la han under hans føtter, og ham, hodet over alle ting, har han gitt til kirken, som er Kristi legeme, fylt av ham som fyller alt i alle."

Her ser vi at Kristi legeme er det samme som menigheten, her kalt kirken. Av og til oversettes ekklésia kirken, andre ganger menigheten. Det som jeg vil du skal se er at Jesu legeme tilsvarer menigheten, og at menighet i praksis er Jesu kropp her på jorden.

Men hva betyr Ekklésia? La oss gå til det anerkjente Strongs, og der ser vi at de oversetter det til å bety: "det totale antall troende i verden."

Hvis vi leser slutten