top of page

Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Meningen forsvant i oversettelsen


Visste du at paraklétos, oversatt formane i Bibelen, er fra samme grunntekstordet som Den Hellige Ånd?

Visste du at Den Hellige Ånd betyr; trøster, hjelper, rådgiver og er et udelt positivt ord?

Visste du at en formaner (paraklétos) i militæret på den tiden var en spesielt utvalgt soldat med unormalt gode evner til å sette mot i de motløse soldatene for å trøste og oppmuntre dem til et nytt slag?

Dette var fordi slagene på denne tiden ble utkjempet med sverd, spyd, klubber og lanser, og etter som slaget gikk sin gang formelig vasset soldatene i blod, kroppsdeler og innvoller til langt oppover bena.

Det skulle derfor en person med en gave til trøst og oppmuntring langt over normalen til å få ut de sterke inntrykkene ut av soldatenes sinn, og å få opp moralen til det nivået som generalene visste den måtte være på. Og dette var det kun en formaner, en paraklétos som var i stand til.

Trøst eller formaning?

Hvem av dere har vel ikke møtt "den eldre, gretne gubben" i menigheten, og hørt ham si med alvorlig mine: "Jeg har FORMANINGENS tjeneste!"

Ifølge ham selv var en formaner det samme som Guds vaktbikkje som på Guds vegne bet og glefset, kjeftet og irettesatte alle som etter hans oppfatning (og Gud selvsagt) brøt enten de skrevne eller uskrevne reglene i menigheten. Jeg har møtt noen av disse selvutnevnte dommerne, og det var aldri hyggelig. Konfrontert med hvorfor de var så negative var som regel svaret (forsvaret):

"Jeg skulle gjerne hatt en annen mer positiv og populær tjeneste, men Gud har kalt meg til denne formaningens tjeneste for å sørge for renhet i menigheten!"

Spør du den gjengse kristne om de vil ha trøst eller formaning, velger de fleste trøst. Ja faktisk kanskje alle? Årsaken er at de aller fleste tror at formaning er det samme som refs, kjeft, og en sterkt korrigerende påminnelse om å ta seg sammen, ellers!!!!

Sett i lys av hvordan majoriteten av menighetene forkynner og praktiserer en feilaktig tolkning av formaning er dette forståelig, men det er altså feil. De burde heller ha valgt formaning. For ikke bare er formaning trøst og oppmuntring, men det er det på et så sterkt og kjærlig nivå at Den Hellige Ånd - den ubetingede kjærlighetens utrykk - lyder samme navn.

Sagt litt tabloid er formaning det samme som trøst på steroider!

Så selv om det selvsagt er riktig at kjennskap til Jesus er bedre enn kunnskap så betyr det ikke at kunnskap er meningsløst. Nei, det er i høyeste grad viktig, så neste gang du leser setninger som begynner slik som denne i Rom. 12:1:

"Ved Guds barmhjertighet formaner jeg dere,"

så spiss ørene og ta det til deg. Da er det nemlig spesielt gode gaver på vei, og noe som du absolutt ikke må gå glipp av. Det er som om Gud selv sier: "Det her MÅ du bare få med deg. Det er bare sååå bra og jeg kan ikke understreke nok hvor fantastisk dette er."

Strongs

paraklétos

called to one's aid

Original Word: παράκλητος, ου, ὁ

Part of Speech: Noun, Masculine

Transliteration: paraklétos

Phonetic Spelling: (par-ak'-lay-tos)

Short Definition: an advocate, comforter, helper, Paraclete

Definition: (a) an advocate, intercessor, (b) a consoler, comforter, helper, (c) Paraclete.


bottom of page