top of page

Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Du har det allerede


Mark. 11:24: "Derfor sier jeg dere: Alt det dere ber om i bønnene deres – tro at dere har fått det, og dere skal få det."

Finn Arne sa en gang; "eiketreet er i nøtta." Et annet bilde han brukte var: "den voksne mannen er i gutten." Tanken var å forklare at selv om vi allerede har det Bibelen sier vi har så er det en prosess i form av en reaksjon på Guds aksjon før vi kan ta i bruk det vi allerede har fått.

Et enkelt eksempel er en fattig mann som har vunnet flere millioner i et lotteri men av ulike årsaker ikke er klar over det. Alle forstår at pengene er av liten nytte før han får vite at han faktisk er rik. Ingen kan jo bruke penger de ikke er klar over er deres å bruke, ikke sant?

Jesus sier noe som mange har stusset på og det er at vi skal tro at vi har det vi egentlig ikke har, og først når vi tror den løgnen skal vi få det. Dette er da vitterlig en selvmotsigelse? Må vi altså lyve for å få tak i Guds velsignelser?

Men forklaringen er faktisk ikke komplisert om man er villig til å se ting i et litt annet lys enn tidligere. For tradisjonell teologi sier at man ikke har det man ber om å få før man først:

- ber om å få det

- tror man har det man ikke har

- tar imot det man aldri har hatt

Først da, etter å både bekjenne og tro løgnen om at du har det du ikke har, vil Gud gi deg deg det du har bedt om å få.

Frelse

La oss se på tradisjonell forståelse av frelse som sikkert mange av dere har vokst opp med. Den sier at man har ikke er frelst/har frelsen før man omvender seg, tror, sier ja til Jesus, og først da er man et Guds barn.

Men hva sa Jesus i Markus 11? Han sa: "tro at du har fått det du ber om" der "ber om" ikke betyr å spørre om å få, men faktisk å kreve å få tilgang på det som allerede er ditt!

Frelse er ikke å bli reddet fra utenforskapet med Gud, fra å ikke være et Guds barn til å bli det, fra en stygg andunge til en kongelig svane, men frelse er å se at du alltid har vært et Guds barn!

Hvis du synes det er en selvmotsigelse så minner jeg om Jesu ord til disiplene: "Derfor sier jeg dere: Alt det dere ber om i bønnene deres – tro at dere har fått det, og dere skal få det."

Begrepet Jesus bruker i Mark. 11:24 "det dere ber om i bønnene deres" blir på engelsk; "all things praying also asking" og ifølge Strongs betyr dette:

be om å få

"begjære, forlange, be om, bokstavelig talt å samarbeide/samhandle med Gud ved å bytte ut sine menneskelige ønsker med Guds ønsker etter som Gud inngir Sin tro i oss."

"Å be om å få" betyr altså ikke å spørre om å få det du ikke har, men å kreve tilgang på det som alltid har vært ditt.

Her er min oversettelse av Jesu ord til disiplene:

"Det er først når dere forstår hva som er gitt dere, krever deres rettmessige tilgang på det, at dere kan begynne å benytte dere av det."

Frelse beskriver det øyeblikket du ser at du alltid har vært Guds barn, utvalgt fra før verden ble skapt. Frelse er ikke å bli noe du ikke er, få noe du ikke har hatt før, men å endelig få tilgang på det som alltid har vært ditt.

"Tro at du har fått det, og du skal få det!"

Strongs

proseúxomai

(from 4314 /prós, "towards, exchange" and 2172/euxomai, "to wish, pray") – properly, to exchange wishes; pray – literally, to interact with the Lord by switching human wishes (ideas) for His wishes as He imparts faith ("divine persuasion")

spør om (ask): aiteó: to ask, request

Original Word: αἰτέω

Part of Speech: Verb

Transliteration: aiteó

Phonetic Spelling: (ahee-teh'-o)

Short Definition: I ask, request, beg, petition

Definition: I ask, request, petition, demand.


bottom of page