top of page

Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Hva er egentlig synd?


Heb. 9:23-26: "De jordiske bilder av de himmelske ting må altså renses på denne måten. Men selve den himmelske helligdom må renses ved offer som er bedre enn disse. For Kristus gikk ikke inn i en helligdom som er gjort av menneskehånd og bare er et bilde av den sanne helligdom."

"Han gikk inn i selve himmelen; nå skulle han for vår skyld tre fram for Guds ansikt. Han gikk heller ikke inn for å ofre seg selv flere ganger, slik som øverstepresten år etter år trer inn i helligdommen med blod som ikke er hans eget. I så fall måtte han ha lidd mange ganger siden verden ble grunnlagt."

"Men nå har han åpenbart seg én gang for alle ved tidenes ende for å utslette synden ved sitt offer."

Jesus utslettet synden - ikke syndene! For syndene, som er resultatet/symptomet på synden, de forsvant som en konsekvens av at;

Jesus utslette synden!

Hva er da synden? Har du noen gang tenkt på det? Eller har du som mange andre kun tenkt "syndige handlinger" som ikke er annet enn symptomet, den praktiske konsekvens av synden?

Om du har det er det ikke rart om du forveksler "omvendelse" til å ha med endring i adferd å gjøre. Men om du forstod hva synd betyr ville du ha forstått at "omvendelse" forholder seg til endring i ditt tankesett - ikke primært i dine handlinger. Så skal det nevnes at en endring i tankesettet automatisk fører til endringer i dine handlinger, for selv ikke en lillefinger kan rører seg om den ikke først får en beskjed fra ditt sinn.

Synden som Jesus utslettet, og jeg presiserer at ordet er i entall, er løgnen om at Guds favør må fortjenes!

Jesus forklarer synd på denne måten i Joh. 16:9: "Synden er at de ikke TROR på meg."

Han sier ikke; "Synden er at de ikke GJØR som meg!" Ser du forskjellen?

Hva var det Jesus utslettet ved sitt offer på Golgata? Jo han utslettet løgnen om Gud, og ved det samtidig selve plattformen som løgnen var avhengig av - loven.

Kol. 2:14-15: "Gjeldsbrevet som gikk imot oss på grunn av lovens bud, strøk han ut og tok det bort ved å nagle det til korset. 15 Han avvæpnet maktene og myndighetene og stilte dem fram til spott og spe da han triumferte over dem på korset."

Visste du at den syndige handlingen til Adam og Eva, resultatet av syndens løgn i deres sinn, ikke var onde men faktisk en GOD gjerning i et forsøk å tilfredsstille Gud? Syndige handlinger er altså først og fremst å prøve å fortjene Guds gunst ved å prestere gode gjerninger - det motsatte av å tro at Han elsker oss uavhengig av våre prestasjoner.

Etter hvert som man prøver å tilfredsstille Gud ved gode gjerninger vil man trøttes ut, for ingen klarer å holde det som kalles Guds standard. Når du har prøvd "lenge nok å være god nok" gir du til slutt opp, og du begynner å merke sluttproduktet av dine døde gjerninger - fravær av fred, glede og livskvalitet.

Da er det godt å vite at synden er utslettet og at Gud elsker uavhengig av våre prestasjoner. Som stener som helt ufortjent varmes opp av sola vil våre hjerter varmes opp av Guds kjærlighet. Og som en oppvarmet sten utstråler varme vil vi utstråle kjærlighet uten betingelser - også kalt Gud.

Strongs

hamartia

a sin, failure

Original Word: ἁμαρτία, ας, ἡ

Part of Speech: Noun, Feminine

Transliteration: hamartia

Phonetic Spelling: (ham-ar-tee'-ah)

Short Definition: a sin

Definition: prop: missing the mark; hence: (a) guilt, sin, (b) a fault, failure (in an ethical sense), sinful deed.

("sin, forfeiture because missing the mark") is the brand of sin that emphasizes its self-originated (self-empowered) nature – i.e. it is not originated or empowered by God (i.e. not of faith, His inworked persuasion, cf. Ro 14:23).


bottom of page