top of page

Søk i bloggen

Seneste blogginnlegg

  • Facebook Clean Grey
  • Grey YouTube Icon

Utvalgt


Ef. 1:4: "I Kristus har han utvalgt oss før verden ble skapt, så vi skulle stå hellige og feilfrie for hans ansikt." På grunnteksten (engelsk) står det; "just as He chose us in Him before the foundation of the world." Utvalgt kommer fra grunntekstordet eklegó og det betyr iflg Strongs:

Jeg velger meg, å velge, utvelge. (I pick out for myself, choose, elect, select.) Grunntekstordet eklegó sammensatt av to ord;

ek og lègó som betyr

ut av og tale ut en konklusjon. (ref; "Han talte og det ble slik") Når det står at vi er utvalgt betyr det at Gud bestemte seg for at vi skulle være Hans barn, og at Han deretter talte dette ut. Vi vet at det ikke er forskjell på det Gud taler og det Gud gjør, slik det dessverre kan være hos oss mennesker. Vi sier ofte en ting noe, men gjør noe helt annet. Slik skjer aldri hos Gud. Når Gud talte ut at vi skulle bli Hans barn, vet vi også at Guds uttalte ord skaper det som det nevner. På samme måte som Gud talte alt det skapte til eksistens, slik er også vi ved Hans tale skapt til å være Hans barn. Så kommer det til noe spennende, og det er begrepet i Kristus. I verset står det på grunnteksten; "He chose us IN Him." Ordet oversatt i kommer fra grunntekstordet en og det betyr:

i, på innsiden, inne i, i sfæren til, i samme stand som den som opererer/lever på innsiden. Dette vil da si at vi er utvalgt å være i Kristus, inne i Ham, og det før verden ble skapt. Det er i Kristus vi hører til, og alltid har hørt til, og faktum er at INGENTING eksisterer uten at det er i ham. Bare se hvordan Paulus forklarer dette i Kol. 1:16; "For i ham er alt blitt skapt, i himmelen og på jorden, det synlige og usynlige, de som troner og de som hersker, både makter og myndigheter – alt er skapt ved ham og til ham." Ingenting, og dermed heller ikke vi, kan eksistere uten at det er i Kristus! Så det er rett og slett ikke mulig for noe å eksistere uten at det er i Kristus. Liv kan ikke eksistere uten i Kristus, ja selv ikke et bittelite sandkorn. Ef. 1:4 "I Kristus har han utvalgt oss før verden ble skapt," forteller oss ikke bare at vi alltid har vært i Kristus, men jeg vil du skal legge merke til at vi i tillegg var først! For det er vi, hans barn, Gud skapte verden til, og derfor ble det aller først besluttet at vi skulle få liv og leve i Kristus. Min konklusjon blir derfor; Det er ikke kontroversielt at vi alltid har vært i Kristus, og at alle mennesker uavhengig av tro er i Ham. For INGENTING, verken dyr, fugler, fisker, trær, blomster, stener, fjell, hav ELLER mennesker kan eksistere utenfor Kristus. Det spesielle med verset i Ef. 1 er at det forteller oss at VI VAR FØRST! Det var oss Gud hadde i tankene da Han skapte jorden, og vi var plassert i Kristus selv FØR vi var født; ja selv før verden var skapt. Men hva er da frelse? Jo, det er når du blir frelst/reddet fra løgnene som sier at du ikke er et Guds barn, men kan bli det.

Strongs.

eklégomai (from 1537 /ek, "out of" and 3004 /légō, "speaking to a conclusion") – properly, to select (choose) out of, by a highly deliberate choice (i.e. real heart-preference) with a definite outcome (as with the destination of divine selection for salvation).

en:"(a preposition) – properly, in (inside, within); (figuratively) "in the realm (sphere) of," as in the condition (state) in which something operates from the inside (within)."


bottom of page